قلیان میوه ای و عوارض کشیدن آن
استفاده از قلیان به عنوان یک سرگرمی! این موضوع تنها در ایران نگران کننده نیست زیرا در سایر نقاط دنیا استفاده از این نوع دخانیات به عنوان یک چالش بهداشتی مورد توجه نهادهای مرتبط است.
عمق این نگرانی زمانی بیشتر می شود که می بینیم گروه های سنی جوانتر جامعه یا بهتر است بگوییم به ویژه نوجوانان و جوانان جذب آن شوند. البته مکانیزم جذبی که ذکر شد مسیر تبلیغات گسترده و کشف طعم های جذاب برای تنباکوی قلیان را طی می کند تا گردش مالی تضمینی برای تولیدکنندگان آن تضمین شود.
هر روز طعم انواع تنباکوی قلیان در فروشگاه های تخصصی! یا سوپرمارکت هایی که شامل انواع میوه ها می شود، به آدامس، بستنی، شکلات و هر چیز دیگری که به شکل خوراکی برای مصرف کننده جذاب باشد، اضافه می شود، به عبارتی همه غذاهای جذاب مخصوصا برای نسل جوان. جامعه. معادل آن هم به صورت تنباکوی قلیان! با این حال، این طعم خلاق! و افزودن آن به تنباکو باعث افزایش چندین برابری این محصولات نسبت به تنباکوهای سنتی می شود.


در مقاله زیر ابتدا نگاهی به نگرانی های مربوط به مصرف میوه و تنباکوهای طعم دار خواهیم داشت:
اثرات فوری استفاده از قلیان طعم دار
کمآبی و سبکی سر: استفاده از قلیان طعمدار میتواند باعث کمآبی بیشتر بدن و احساس بیثباتی مشابه با شرایطی که در اثر مصرف الکل و سیگار مشاهده میشود، شود.
سرفه و حالت تهوع: این شرایط به ویژه در بین افرادی که به تازگی مصرف قلیان را شروع کرده اند شایع است و ممکن است فرد دچار استفراغ شود.
مصرف کنندگان قلیان در خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های مشابه سیگاری ها هستند، از جمله:
افزایش خطر ابتلا به انواع سرطان
مصرف قلیان طعم دار می تواند خطر ابتلا به سرطان های دهان، مری، ریه و معده را افزایش دهد. قلیان های طعم دار می توانند باعث رشد سریعتر سلول های سرطانی در قسمت های ذکر شده شوند.
افزایش خطر ابتلا به اختلالات ریوی و قلبی
مصرف قلیان همچنین با کاهش عملکرد و بیماری های ریوی و قلبی مانند بیماری انسدادی مزمن ریه، برونشیت، بیماری قلبی و سکته قلبی همراه است.
افزایش خطر پیری زودرس پوست
پیری زودرس پوست یکی دیگر از اثرات منفی مصرف قلیان طعم دار بر سلامت انسان است زیرا دود تنباکو می تواند میزان اکسیژنی را که به پوست می رسد کاهش دهد و سموم موجود در آن بر سلامت پوست تاثیر منفی بگذارد.


خطر دود قلیان دست دوم
دود دست دوم قلیان طعم دار با وجود بوی خوبش! خطرناک هم هست. استنشاق دود دست دوم قلیان مانند دود سیگار به معنای جذب سموم سرطان زا است.
افزایش خطر شیوع بیماری ها
مصرف قلیان می تواند باعث گسترش بیماری ها نیز شود. مصرف قلیان بیشتر به صورت خانوادگی و گروهی انجام می شود و گاهی اوقات چند نفر از دهان گیر استفاده می کنند و بر همین اساس سرماخوردگی و سایر عفونت ها از جمله تبخال دهان و عفونت های مجاری تنفسی به راحتی سرایت می کند. به افراد دیگر سرایت کند.
افزایش خطر ناباروری
جذب مواد مضر ناشی از مصرف قلیان طعم دار می تواند بر باروری انسان تأثیر منفی بگذارد.


عواقب مصرف و قرار گرفتن در معرض دود قلیان
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، هر وعده قلیان کشیدن، دود معادل مصرف 5 تا 10 پاکت سیگار (100 تا 200 نخ) وارد ریه های انسان می شود. قرار گرفتن در معرض دود قلیان معادل 5 تا 10 نخ سیگار تخمین زده می شود. تماس با دود قلیان دست دوم و نشستن در کنار قلیان کش ها برای اطرافیان و «به ویژه کودکان» بسیار خطرناک و مضر است.
رسوب بقایای دود قلیان بر روی فرش، دیوارهای محل مصرف قلیان (منزل یا رستوران و ...) و وسایل شخصی باعث انتقال سموم سرطان زا به کودکان و اطرافیان از طریق تماس پوستی می شود که دارای میزان بسیار بالایی است. جذب لازم به ذکر است که بیش از 90 درصد افرادی که سیگار و قلیان می کشند، قبل از 18 سالگی در معرض تماس قرار گرفته اند.
با بررسی سیستماتیک نتایج پژوهش انجام شده، بین مصرف قلیان و سرطان های ریه، دهان، مری، معده و مثانه، بیماری انسدادی مزمن ریه، بیماری های قلبی عروقی، سکته مغزی، ناباروری مردان، دستگاه گوارش، ارتباط معناداری وجود دارد. رفلاکس و اختلالات سلامت روان. را نشان می دهد.
- میزان مونوکسید کربن ناشی از احتراق زغال قلیان 30 برابر اکسیژن است و این خاصیت مانع از جذب آن در آب شده و مستقیما وارد ریه های مصرف کننده می شود.
- 75 درصد موارد سرطان لب و حفره دهان ناشی از مصرف دخانیات است که دلیل اصلی آن وجود مواد سرطان زا و تماس مستقیم مخاط دهان با آن است.
- افزایش 40 تا 80 درصدی سرطان معده در افرادی که از قلیان و فرآورده های دخانی استفاده می کنند
- 90 درصد موارد سرطان ریه را افراد مصرف کننده دخانیات تشکیل می دهند.
- نیکوتین در آب محلول نیست و سموم موجود در دود قلیان در آب حل نمی شود، بنابراین آب موجود در ابزار قلیان هیچ تاثیری در کاهش سمیت و سرطان زایی دود ناشی از مصرف قلیان ندارد.
- ارتباط بین شیوع بیماری سل در منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی و مصرف قلیان گزارش شده است.
- مقادیر قابل توجهی فلزات سنگین، ترکیبات معطر و مواد سمی در دود ناشی از احتراق زغال سنگ شناسایی شده است که علاوه بر مواد سمی و سرطان زا در تنباکو، مضرات مصرف قلیان را افزایش می دهد.
- 100 نوع هیدروکربن چند حلقه ای که بیشتر آنها عامل سرطان هستند در نتیجه سوخت ناقص زغال سنگ و ناخالصی های موجود در آن تولید می شوند.
- دود دریافتی در هر وعده 60 دقیقه ای مصرف قلیان 200 برابر مصرف یک سیگار است و به همین ترتیب میزان نیکوتین و مواد سمی دریافتی بسیار بیشتر است.
- نیکوتین ماده ای بسیار اعتیاد آور است که باعث وابستگی مصرف کنندگان قلیان به سایر محصولات دخانی می شود.